woef
8
woef
2

Volgende fase in MS-onderzoek

Het UZA onderzoekt in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, of celtherapie een nieuwe mogelijkheid kan bieden voor de behandeling van multiple sclerose (MS). Deze klinische studie is een wereldprimeur in het MS-onderzoek.

Momenteel zijn er in België zo’n 12.000 patiënten die leiden aan MS, een ziekte die de lichaamsfuncties geleidelijk aan stillegt. Jaarlijks treft de ziekte opnieuw 450 Belgen. Het is de meest voorkomende aandoening van het centraal zenuwstelsel bij jonge volwassenen tussen 20 en 40 jaar.

Verschillende bestaande behandelingen kunnen de ziekte afremmen, maar hebben vaak bijwerkingen.

Eigen cellen als medicijn

Het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde (CCRG) van het UZA gaat de mogelijkheden van celtherapie na als nieuwe behandeling voor MS-patiënten. Dit is een vorm van immuuntherapie, waarbij lichaamscellen van patiënten zelf worden ingezet als medicijn. “Bij MS zijn de afweercellen – de zogenaamde dendritische cellen – constant overprikkeld. Door deze uit het bloed te isoleren en met een hoge dosis vitamine D te behandelen, verandert hun functie. Door ze opnieuw in het bloed te injecteren gaan ze het afweersysteem bijsturen”, aldus prof. Nathalie Cools, onderzoekster aan het  CCRG.

Eerste klinische studie

Het UZA en de Universiteit Antwerpen zijn voortrekker in de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor de ziekte.  De Vlaamse overheid kende het project een TBM-toelage gekregen voor de opstart van de eerste klinische studie bij patiënten in september 2017.

Deze fase I studie gaat na in hoeverre celtherapie veilig en haalbaar is en wat mogelijke nevenwerkingen zijn. Dat is een belangrijke eerste stap in de verdere ontwikkeling van een behandeling.

Meer uitleg over de ziekte en het onderzoek vind je via de UZA foundation. JE KAN HIER OOK HET ONDERZOEK NAAR CELTHERAPIE TEGEN MS STEUNEN.