woef
2

Ex-kankerpatiënten behalen dezelfde sportieve verbetering als hun gezonde buddy’s

Het wetenschappelijk onderzoek dat aan het TriaGO!-project verbonden was, toont aan dat de ex-kankerpatiënten dezelfde sportieve verbetering  behalen als hun gezonde buddy’s. Op het vlak van conditieverbetering vielen de knapste prestaties zelfs bij hen te noteren.

Prof. dr. Marc Peeters, diensthoofd oncologie in het UZA en Rudi Frankinouille, sportpsycholoog van de dienst S.P.O.R.T.S. creëerden het project TriaGO!. Daarbij werden twaalf ex-kankerpatiënten na een uitgebreide medische screening negen maanden lang intensief begeleid en getraind, zowel individueel als in groep, om de Zwin-kwarttriatlon te voltooien. Dat betekent een kilometer zwemmen, 45 kilometer fietsen en tien kilometer lopen. De deelnemers trainden samen met een buddy, bijvoorbeeld hun partner of een vriend.

Positieve resultaten

Uit het wetenschappelijk onderzoek dat aan het project was verbonden, blijkt dat de ex-kankerpatiënten dezelfde sportieve verbetering kunnen behalen als hun gezonde buddy’s. Op het vlak van conditieverbetering vielen de knapste prestaties zelfs in hun kamp te noteren. ‘Begeleiding op maat werpt voor die groep dus wel degelijk zijn vruchten af’, aldus prof. dr. Peeters. Opvallend was ook dat de ex-kankerpatiënten beter scoorden qua motivatie. Frankinouille: ‘Ze worden niet voor niets vaak vechters genoemd. Het project gaf bovendien een boost aan hun zelfvertrouwen en verlegde de focus van hun ziekte naar het sporten. Uiteindelijk hebben alle deelnemers de kwarttriatlon tot een goed einde gebracht. 21 van de 24 deelnemers aan het project sporten vandaag nog altijd. En dat terwijl de meesten voordien helemaal niet sportief waren.’

Go2sport

Intussen kreeg TriaGO! een vervolg met Go2sport. Het concept is hetzelfde, maar de deelnemers kiezen zelf een sportief doel uit. Dat kan bijvoorbeeld de Antwerp 10 Miles zijn, maar net zo goed wandelen of fietsen.

Prof. dr. Peeters en Frankinouille hopen met Go2sport te kunnen groeien naar een ruimer aanbod op meerdere locaties in Vlaanderen. Op termijn willen ze ook mikken op andere doelgroepen, zoals kankerpatiënten die nog in behandeling zijn of mensen met chronische ziekten als diabetes of obesitas. En ook patiënten met een minder grote sportieve honger mogen niet in de kou blijven staan. ‘Niet iedereen ziet een loopwedstrijd of een kwarttriatlon zitten. Het zou fijn zijn om ook een aanbod te hebben voor mensen die gewoon willen wandelen of fietsen’, besluit prof. dr. Peeters.