woef
2

Sneller op de been na darmoperatie

Dankzij het Enhanced Recovery After Surgery-programma (kortweg ERAS) kunnen patiënten die een darmoperatie ondergaan soms al na drie dagen terug naar huis.

Begin 2015 startte de dienst abdominale heelkunde met het ERAS-programma, dat in 2017 verder is uitgerold voor alle patiënten die chirurgie aan de dikke darm ondergaan.  ‘Het ERAS-programma is een kwaliteitsprogramma voor chirurgie, waarin een twintigtal zorgmaatregelen zijn opgenomen die het herstel kunnen versnellen’, zegt abdominaal chirurg dr. Sylvie Van den Broeck. ‘Vaak kunnen patiënten daardoor ook vroeger naar huis. Een maatregel die in het oog springt, is dat patiënten na de ingreep sneller weer in beweging mogen komen en met normale voeding starten. Op de dag van de operatie worden ze al aangemoedigd om iets kleins te eten. Daardoor daalt de kans dat de werking van hun maag en darmen stilvalt.’

‘Jarenlang was het vanzelfsprekend dat je na een darmoperatie dagen in bed moest blijven en dat je maar heel geleidelijk mocht beginnen eten, terwijl daar geen wetenschappelijk ondersteunde redenen voor zijn’, zegt hoofdverpleegkundige Veerle Schoeters.

Duidelijke uitleg
Essentieel is ook dat de patiënten duidelijke uitleg krijgen, zowel tijdens de raadpleging vooraf als bij de opname. Van den Broeck: ‘Daardoor zijn patiënten minder angstig. Ook dat heeft vaak een positieve invloed op het herstel en de pijnbeleving. We beklemtonen ook dat ze actief moeten meewerken, bijvoorbeeld wanneer ze worden aangemoedigd om sneller weer uit bed te komen.’

Het kortere ziekenhuisverblijf is niet het hoofddoel van de nieuwe aanpak, maar wel mooi meegenomen. Patiënten die bijvoorbeeld het laatste deel van hun dikke darm laten wegnemen, kunnen vandaag al na drie à vier dagen naar huis. Voordien was dat na zeven à acht dagen.