woef
2

UZA gebruikt twee nieuwe technieken bij slokdarmproblemen

Mensen die vaak last hebben van brandend maagzuur, krijgen soms slokdarmproblemen of zelfs slokdarmkanker. Het UZA gebruikt twee van de allernieuwste technieken om dat doemscenario te vermijden.

Met Barrx Radiofrequency Ablation System (RFA) halen de artsen het abnormaal slijmvlies weg dat gevormd is door brandend maagzuur. ‘Om te vermijden dat patiënten slokdarmkanker ontwikkelen, moeten we dat abnormale slijmvlies vernietigen’, legt gastro-enterologe dr. Elisabeth Macken uit. Concreet brengt de gastro-enteroloog via de keel een katheter, een dun buisje, met een ballonnetje in de slokdarm. Daarop zitten elektrodes die net genoeg energie afgeven om het slijmvlies te vernietigen. ‘Nadien volgen we de patiënten nauwgezet op en krijgen ze sterke zuurremmers om nieuwe problemen te voorkomen’, vervolgt dr. Macken.

Endoscopische Submucosale Dissectie (ESD) is de tweede techniek die het UZA sinds kort gebruikt. Die behandelt patiënten die al een zichtbaar letsel hebben ontwikkeld. ‘Als dat letsel naar een voorstadium of een vroeg stadium van kanker evolueert, moeten we het wegnemen’, zegt gastro-enteroloog dr. Pieter Dewint. ‘Daarbij gaan we via de keel tot in de slokdarm met een uiterst klein mesje en een minuscule camera en snijden we het letsel in één geheel weg, zonder de spierlaag te kwetsen. Zo zijn we zeker dat er niets achterblijft, en de patiënt heeft na de ingreep weinig last’, aldus dr. Dewint. Nadien wordt de patiënt alsnog behandeld met de RFA-methode.

Slechts een beperkt aantal ziekenhuizen biedt deze technieken aan.