woef
2

Werelddag Parkinson in het UZA

In België lijden naar schatting zo’n 20.000 tot 30.000 patiënten aan de ziekte van Parkinson.  In 2017 was het exact 200 jaar geleden dat dr. James Parkinson de ziekte voor het eerst beschreef. Het UZA bracht in samenwerking met vormingsorganisatie Tipz zo’n 120 patiënten en familieleden samen met zorgverleners op 11 april, Parkinson Werelddag.

2017 was een jubileumjaar voor de ziekte van Parkinson. Tweehonderd jaar geleden beschreef dr. James Parkinson die ziekte voor het eerst in ‘An Essay on the Shaking Palsy’.  De zichtbare en minder duidelijke veranderingen die de ziekte met zich meebrengt, hebben een grote impact op het leven van patiënten en hun verwanten.

Chantal (54), Marc (63) en Pascal (50) kregen elk de diagnose parkinson.  Zij ondervinden dagelijks de gevolgen van hun ziekte, zowel lichamelijk als psychologisch. Is het moeilijk om “uit de kast te komen” als parkinsonpatiënt? ‘Zeker in het begin vraagt dat lef, ja’, geeft Pascal eerlijk toe. De omgeving reageert niet altijd even fijngevoelig. Marc kweekte een pantser tegen starende blikken. ‘Dan draai ik mij om en glimlach vriendelijk. Werkt altijd.’ Anderen beschouwen de ziekte dan weer als taboe. Familie die niets durft te vragen of het woord parkinson bewust niet uitspreekt. Maar de drie kijken ook positief tegen het leven aan en hebben met hun ziekte leren omgaan. Bewegen blijft erg belangrijk. Zo fietsten Pascal en Chantal naar de top van de Mont Ventoux in het kader van Move for Parkinson, een sportief evenement ten voordele van het onderzoek naar parkinson.

Het UZA zette samen met vormingsorganisatie Tipz de ziekte op de kaart tijdens Parkinson Werelddag op dinsdag 11 april. Tijdens een namiddagprogramma konden patiënten en verwanten inspirerende voordrachten en workshops volgen. Zorgverleners konden aansluiten bij het avondprogramma over behandelingsmogelijkheden en de rol die de patiënt hier zelf in kan opnemen. Doorlopend konden bezoekers aan het UZA de tentoonstelling ‘De (On)zichtbare Parkinson’ gratis bezoeken, waarbij ze bewust werden gemaakt van de gevolgen van de ziekte.