Magnet

In 2017 behaalde het UZA als eerste ziekenhuis in Europa de Magnet-erkenning. Magnet® is wereldwijd de hoogste erkenning voor verpleegkundige zorg. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? 

De Magnet-erkenning voor verpleegkundige zorg in ziekenhuizen is ontstaan in de VS in 1990. Het motief was investeren in het aantrekken en het behouden van verpleegkundig talent, gezien er in de VS een groot tekort aan verpleegkundigen heerste. ... Lees meer

De Magnet-erkenning voor verpleegkundige zorg in ziekenhuizen is ontstaan in de VS in 1990. Het motief was investeren in het aantrekken en het behouden van verpleegkundig talent, gezien er in de VS een groot tekort aan verpleegkundigen heerste.  Door wetenschappelijke studies naar onder meer de werkomstandigheden en waarden van ziekenhuizen die wel verpleegkundigen wisten aan te trekken en te behouden, kon men achterhalen wat nu de bepalende factoren zijn om aantrekkelijk te zijn voor zorgprofessionals. Intussen is de Magnet-journey uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerd ontwikkelingstraject voor zorginstellingen die willen inzetten op een duurzame kwaliteitscultuur.

Magnet is een mindset: “We zetten aanhoudend in op de ontwikkeling van onze verpleegkundigen tot sterke, autonome zorgverleners die bijdragen tot onze cultuur van continu verbeteren en vernieuwen binnen een vlakke hiërarchie. We moeten het mogelijk maken dat ze datadriven werken en volgens de laatste internationale wetenschappelijke inzichten en standaarden”, aldus Johnny Van der Straeten, gedelegeerd bestuurder van het UZA.

Het UZA behaalde in 2015 het internationale kwaliteitslabel van Joint Commission International, dat ertoe bijdraagt een ziekenhuisbreed kwaliteitsbeleid te ontwikkelen. In combinatie met de leancultuur in het UZA en het Magnet-programma, kon die sterke verbetercultuur onder de UZA-medewerkers verder groeien. Dat er effectief zo’n verbetercultuur heerst in het UZA, moest voor het Magnet Erkenningsprogramma worden aangetoond aan de hand van systematische resultaten in de zorg voor de patiënt en de medewerkerstevredenheid. Gedurende twee jaar werden cijfers bijgehouden over onder andere het aantal doorligwonden, valincidenten, blaasinfecties en bloedvergiftigingen bij patiënten. Het UZA kon bewijzen dat het voor deze patiëntuitkomsten structureel beter scoort dan het internationale gemiddelde van vergelijkbare ziekenhuizen.

Van de laatste internationale inzichten over reanimatie bij pasgeborenen, tot de sterke collegialiteit in het operatiekwartier. Meer lezen over wat Magnet kan betekenen voor zorgverleners en patiënten? Ontdek de Maguza-reportage over Magnet.

Wat trekt verpleegkundigen aan tot een organisatie? Hieronder komen enkele van onze collega’s aan het woord over de cultuur en waarden die het verschil maken.

Lees minder

Uza magnet

Betere uitkomsten voor de patiënt

Betere uitkomsten voor de patiënt

Dankzij Magnet geven sterk betrokken verpleegkundigen betere zorg aan patiënten.

Ontdek deze visie
Multidisciplinaire samenwerking

Multidisciplinaire samenwerking

Verpleegkundigen, artsen en andere medewerkers werken in het UZA nauw samen in een vlakke hiërarchie.

Ontdek deze visie
Opleiding en specialisatie op de werkvloer

Opleiding en specialisatie op de werkvloer

In het UZA krijgen verpleegkundigen alle kansen om zich te ontwikkelen tot sterke, autonome professionals.

Ontdek deze visie