woef
2

Nieuwe oedeemkliniek in zorghotel

Patiënten met oedeem kunnen sinds februari 2017 in het Zorghotel Drie Eiken terecht in de nieuwe oedeemkliniek van het UZA en de Universiteit Antwerpen. Die combineert de gespecialiseerde behandeling van oedeem met het comfort van een hotel. Een multidisciplinair team staat er garant voor efficiëntere en patiëntvriendelijke zorg.

Oedeem is een complexe aandoening, waarbij vocht ophoopt onder de huid en een lichaamsdeel zoals een arm of been opzwelt. Patiënten met een oedeem hebben er vaak een hele zoektocht opzitten voor ze bij de juiste medische specialist komen.

Multidisciplinaire samenwerking

In de nieuwe oedeemkliniek zijn ruimtes ingericht voor raadplegingen, technische onderzoeken, kinesitherapie met aangepaste toestellen en verbandzorg. ‘Mensen met oedeem hebben behandeling nodig, maar ze horen niet thuis in een ziekenhuisbed. Ze zijn niet ziek en bovendien hebben ze juist veel beweging nodig’, zegt prof. dr. Wiebren Tjalma, medisch coördinator van de multidisciplinaire borstkliniek van het UZA en mede-initiatiefnemer van de oedeemkliniek. ‘In de oedeemkliniek hebben patiënten meteen toegang tot alle nodige materialen en expertise, waardoor we een betere bewaking van de zorg hebben’.

Het multidisciplinaire team overlegt regelmatig en is samengesteld vanuit de diensten fysische geneeskunde, thorax- en vaatheelkunde, nucleaire geneeskunde, plastische heelkunde, de multidisciplinaire borstkliniek, wondzorg, dermatologie en REVAKI-MOVANT van de Universiteit Antwerpen.

Na een intensieve behandeling in de oedeemkliniek krijgen patiënten technieken aangeleerd om zelf het probleem onder controle te houden, ondersteund door hun eigen lokale zorgverleners.

Expertisecentrum

Naast een gespecialiseerd behandelcentrum is de oedeemkliniek ook een expertisecentrum met een grote focus op wetenschappelijke kennis.