woef
13

Prof. dr. Erika Vlieghe – diensthoofd algemeen inwendige geneeskunde, infectieziekten en tropische geneeskunde

Het samenbrengen van de diensten algemeen inwendige geneeskunde en tropische ziekten is het logische sluitstuk van een jarenlang samenwerken en naar elkaar toegroeien. Daarnaast richtte het UZA ook de nieuwe dienst infectieziekten op. Sinds februari staat prof. dr. Vlieghe aan het hoofd van deze nieuwe ééngemaakte dienst.

Na haar opleiding tot algemeen internist startte prof. dr. Vlieghe aan het Tropisch instituut als HIV-specialist. Dankzij de samenwerking met het UZA werd zij deeltijds hier tewerkgesteld, voornamelijk als consulent infectieziekten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de dienst infectieziekten in 2017 werd opgericht. In 2014 werd prof. dr. Vlieghe diensthoofd van de dienst tropische geneeskunde in het UZA. Kort daarna brak de Ebola-crisis uit en nam zij de functie van Ebola-coördinator op. Vandaag staat zij voltijds aan het hoofd van de nieuwe dienst algemeen inwendige geneeskunde, infectieziekten en tropische geneeskunde.

Prof. dr. Vlieghe: “We bieden erg specialistisch advies voor heel specifieke pathologieën: een niche die weinig andere ziekenhuizen bereiken. Dankzij de sterke link met het Tropisch Instituut blijven de tropische pathologieën en HIV een belangrijk speerpunt. Daarnaast bouwde de dienst een grote expertise op in functionele en onverklaarbare klachten, zeldzame ziekten en systeemziekten. Met de komst van dr. Veerle Mertens hebben we nu ook een geriater (specialist in de behandeling van oudere patiënten) in ons team. Veel van onze patiënten hebben immers een geriatrisch profiel.”

Prof. dr. Vlieghe wil dat de dienst zich in de toekomst nog meer gaat toespitsen op orthopedische infecties en wekedelen-infecties: een complexe zorg waar grote nood aan is.  In de verdere toekomst voorziet ze een evolutie naar een gezamenlijke verpleegafdeling voor de drie diensten. Ook de herwaardering van de opleiding tot algemeen internist staat hoog op haar prioriteitenlijst.