woef
2

Sportcardiologen beoordelen elektrocardiogram binnen de 24 uur

Bij een goede sportmedische keuring hoort een elektrocardiogram. Sportartsen kunnen zo’n ECG binnen de 24 uur laten beoordelen door een sportcardioloog, via een webportaal van de dienst cardiologie.

‘Om de beoordeling van ECG’s van sporters te verbeteren hebben we een netwerk van sportcardiologen opgericht’, zegt prof. Hein Heidbuchel, diensthoofd cardiologie. ‘Daarvoor hebben we een webportaal in het leven geroepen. Sport- of huisartsen die twijfels hebben over een ECG, kunnen de neerslag van het onderzoek via dat portaal naar mij of mijn collega dr. Hielko Miljoen sturen. We geven dan binnen 24 uur advies. Bij de grote meerderheid is geen verder onderzoek nodig en kunnen we de huisarts en de sporter geruststellen.’ De beelden worden anoniem doorgestuurd, mét een aantal noodzakelijke gegevens zoals leeftijd en sportniveau.

In het webportaal zijn ook sportcardiologen van buiten het UZA betrokken. Andere sportcardiologen kunnen aansluiten als ze dat wensen. Via het webportaal vinden de sportartsen ook richtlijnen rond de juiste interpretatie van ECG’s bij sporters, en een link naar een programma waarmee ze hun kennis kunnen testen aan de hand van getoonde ECG’s.