woef
2

UZA-onderzoekers zorgen mee voor doorbraak in strijd tegen suikerziekte

Een internationaal team met onder andere UZA/UAntwerpen-onderzoekers ontdekte dat het medicijn liraglutine de kans op de ontwikkeling van type 2 diabetes aanzienlijk kan verlagen.

De universiteiten van Dublin en Liverpool onderzochten drie jaar lang samen met onderzoekers over de hele wereld het effect van liraglutide, een middel tegen overgewicht, bij meer dan 2250 volwassenen met prediabetes. Prediabetes leidt bij de meeste mensen binnen tien jaar tot type 2 diabetes. ‘Uit de studie blijkt dat het medicijn, in combinatie met lichaamsbeweging en een gecontroleerd dieet, het risico op type 2 diabetes al met 80% verlaagt over een periode van slechts drie jaar’, zegt Luc Van Gaal, professor-emeritus aan de Universiteit Antwerpen en voormalig diensthoofd endocrinologie in het UZA.

Door deze bevindingen kan liraglutide 3.0 mg ingeschakeld worden als nieuwe therapeutische aanpak voor patiënten met obesitas en prediabetes. Het risico op de ontwikkeling van type 2 diabetes en de daarbij horende complicaties zal daardoor aanzienlijk verminderen.

De resultaten werden gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet.